Nieuwbouw 16 sociale- en 20 middenhuur woningen Centrumeiland voor “de Warren”
2 juni 2019Nieuwbouw woning in duurzame woonwijk Oosterwold Almere
30 mei 2018
Projectgegevens:
Nieuwbouw 5 woningen met CLT Plant je vlag Nijmegen
Bouwtijd:
casco 7,5 weken
Fundering op staal
Begane grond PS combinatie vloer
Casco CLT (Cross Laminated Timber)
Dakelementen prefab doos element met vlas isolatie
Kozijnen meranti FSC
Gevel houtvezel isolatie
Gevel bekleding thermisch verduurzaamd hout
Hoeveelheid opgeslagen CO2 in de toegepaste nagroeibare materialen (hout/vlas/houtvezel) voor het totale plan.
Deze CO2 blijft in de materialen opgeslagen geduurde de levensduur van de woningen dat kan met gemak 100 jaar of meer zijn. Uiteindelijk kom de CO2 pas weer vrij wanneer de materialen verbrand de gecomposteerd worden.
Om dezelfde hoeveelheid CO2 opgeslagen in de gebruikte bouwmaterialen te evenaren door CO2 uitstoot te compenseren met PV panelen zouden er 5208 PV panelen 1 jaar energie moeten opwekken (hierbij is geen rekening gehouden met de CO2 uitstoot van de productie van de panelen.Wat is CLT?
CLT (Cross-laminated timber, kruislings verlijmd hout) is een houten paneel dat bestaat uit drie, vijf of zeven lagen dimensionaal timmerhout gericht op de hoeken van elkaar en vervolgens gelijmd om structurele panelen te vormen met uitzonderlijke sterkte, dimensionale stabiliteit en stijfheid. CLT kan worden vervaardigd naar maat afmetingen en paneelgroottes variëren per fabrikant, terwijl de lengte meestal beperkt is door transportbeperkingen.
Aangezien CLT-panelen hoge rekken en compressiekrachten verzetten, zijn ze bijzonder kosteneffectief voor meerdere verdiepingen en grote overspanningen. Sommige partijen beschouwen CLT als een product en een systeem dat met andere houtproducten met elkaar kan worden gebruikt maar het kan ook worden gebruikt bij hybride toepassingen. CLT kan metselwerk, beton en houtskeletbouw elementen vervangen.
De toepassingsgebied is veelzijdig: In woon- verenigings- en kantoorgebouwen alsook in productiehallen en industriebouw worden de voordelen van kruislaaghout meer en meer gewaardeerd en zowel in gebouwen als ook buiten onder dak ingezet. Buiten de productie specifieke maximale afmetingen zijn er geen richtlijnen voor aan te houden afmetingen. Er kunnen systeemelementen met geringe elementhoogten en laag eigengewicht gerealiseerd worden. Dit betekent een maximale flexibiliteit en geringe kosten.
Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en kan na de toepassing weer gerecycled worden. In vergelijking met andere massieve bouwmethoden gebruikt de productie en bewerking van kruislaaghout maar weinig energie en draagt daarmee bij duurzame CO2 – opslag en minimalisering van het broeikaseffect!